De nazorg van je tattoo

Hoe verzorg ik mijn tattoo op de juiste manier?

Je tattoo beschermen met SecondSkin

Jouw nieuwe tatoeage is voorzien van een second skin, dit is een soort transparante sticker of tattoofilm. Door de secondskin ontstaat een ideaal wondklimaat voor een optimale genezing en verminderd de kans op een infectie. De tattoofilm is superdun, flexibel, ademend en waterproof. Met de secondskin is het ook mogelijk om kort te douchen. Let erop dat de straal niet op de tatoeage gericht is en het water niet te warm is.

 

Verwijder met schone handen na 5 tot 7 dagen voorzichtig de secondskin door de folie te stretchen. Hierna was je de tatoeage met hypo-allergene milde zeep, daarna droogdeppen en dun insmeren met een nazorg zalf. Herhaal het proces van de tatoeage wassen en insmeren twee- tot driemaal per dag tot de huid hersteld is (gemiddeld 2 á 3 weken). En daarna blijf je insmeren met de nazorg zalf voor een mooie zachte huid.

 

Je tattoo beschermen met huishoudfolie

Jouw nieuwe tatoeage is voorzien van zalf met huishoudfolie. Het is belangrijk om dat minimaal 4 uur te laten zitten voor goed herstel.

 

Verwijder na 4 uur met schone handen de houshoudfolie. Hierna was je de tatoeage met hypo-allergene milde zeep, daarna droogdeppen en dun insmeren met een nazorg zalf. Herhaal 3 dagen het proces van de tatoeage wassen, insmeren en nieuwe huishoud folie omwikkelen tweemaal per dag.

 

Na het verwijderen van het huishoudfolie is het ook mogelijk om kort te douchen met hypo-allergene zeep. Let erop dat de straal niet op de tatoeage gericht is en het water niet te warm is.

 

Je tattoo beschermen door te wassen

Dat doe je zo:

1. Was 2 keer per dag met lauwwarm water en ongeparfumeerde wasgel

2. Dep de tatoeage na het wassen met een schone washand of keukenpapier droog

3. Smeer de tatoeage in met nazorg zalf van de tatoeëerder

Zo voorkom je dat viezigheid in de wond gaat zitten en verklein je de kans op infecties. Dat doe je gedurende de eerste weken na het zetten van de tatoeage.

 

Je tattoo insmeren met nazorg zalf

Na het zetten van de tatoeage gebruik je een nazorg zalf voor een goede genezing van de tattoo. 

Nieuwe tattoo: wat mag wel en niet?

Mag ik douchen met een nieuwe tattoo?

Ja. Je mag kort douchen met een ongeparfumeerde wasgel. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten:

– Douche niet ta lang. Ongeveer 5 minuten.

– Richt de straal niet op je tatoeage.

– Douche niet te heet (comfortabele warme temperatuur)

 

Mag ik sporten met een nieuwe tattoo?

De eerste week na het zetten van de tatoeage mag je niet sporten. Na een week mag je wel sporten.  Zorg dat je je tatoeage 2 tot 3 keer per dag insmeert met nazorg zalf. Door sporten gaan je poriën namelijk openstaan. Dat kan leiden tot infecties en dat komt niet ten goede van je tatoeage. Dus na het sporten je tatoeage wassen met ongeparfumeerde wasgel en smeren met nazorg zalf.

Mag ik zwemmen of in bad met een nieuwe tattoo?

Nee. Na 4 tot 6 weken mag je weer zwemmen of in bad. Dan is je tattoo namelijk helemaal genezen. Het zwembad, in bad gaan of in de zee dat zijn bronnen van bacteriën. Daarnaast is chloor niet goed voor de inkt en de kleur: het zorgt voor vervaging. Door in het water te gaan wordt je huid week en kwetsbaar.

Mag ik naar de sauna met een nieuwe tattoo?

Nee, niet handig. Ook de sauna kan pas als de tattoo volledig genezen is na 4 tot 6 weken. Net als open water is de sauna een bron van bacteriën. Tevens wordt je huid week en kwetsbaar. Ook kan de inkt vervagen en uitlopen doordat de poriën van je huid open gaan staan.

Mag ik zonnen met een nieuwe tattoo?

Nee. Net als de sauna en zwemmen kan zonnen pas na 4 tot 6 weken, als de tattoo volledig hersteld is. Door te zonnen krijg je eerder bultjes, blaren en infecties en dat is niet wenselijk voor een nieuwe tattoo. Dat geldt ook voor de zonnebank.

 

Kan je het toch niet laten om te zonnen na 6 weken? Dan kun je overwegen om een tattoo-nazorg zonnebrandcrème te kopen met factor 50.

Wees lief voor je tattoo!

Stel mij je vraag

Vragen over de nazorg van je tatoeage?

Neem een kijkje in m’n veelgestelde vragen. Wellicht staat je vraag ertussen. Zo niet? Stuur me een berichtje sturen op WhatsApp of neem contact op via het contactformulier. Op zaterdag is er Walk-inn, dan kun je ook even langslopen voor een vraag.

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:

-de tatoeage wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de wond verzorgt)
-niet krabt aan de tatoeage wond
-de tatoeage wond niet bedekt met strakke of bevuilde kleding
-de tatoeage wond niet afdekt met pleisters of verband
-(bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt
-de tatoeage wond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank

 

Als je een tatoeage hebt laten zetten dan moet je niet te lang in de zon gaan liggen en insmeren met zonnebrand factor 50. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand.

Wanneer neem ik contact op met de huisarts?

Direct na het zetten kan de getatoeëerde huid rood en warm worden, wat opzwellen en pijn doen. Dit is normaal. Maar neem contact op met je huisarts als:

 

-je je zorgen maakt over de genezing
-je binnen een paar dagen na het zetten van de tatoeage ziek wordt of koorts krijgt
-lichamelijke klachten zoals extreme roodheid en pijn niet afgenomen zijn binnen 48 uur na het zetten
-je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren
-er 24 uur na het tatoeëren nog steeds bloed of wondvocht vrij komt, of er pus uit de wond komt
-er opvallende kleurveranderingen optreden
-je andere symptomen hebt die je niet vertrouwt

 

Neem ook altijd contact op met een arts als tijdens of direct na het tatoeëren ernstige allergische reacties of andere lichamelijke klachten optreden. Omdat tatoeëerders geen artsen zijn, mogen zij je klachten niet zelf behandelen

Reviews Tattoohuis